Wyznaczyć wartość przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
luki1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wyznaczyć wartość przekształcenia liniowego

Post autor: luki1992 »

Witam, mam spory problem z takim zadaniem:

Wyznaczyć:
\(\displaystyle{ T(2,1)}\), jeśli \(\displaystyle{ T: R ^{2} \rightarrow R ^{3}}\), oraz \(\displaystyle{ T(3,-1)=(7,-6,-4)}\), \(\displaystyle{ T(1,0)=(2,-1,0)}\).

Mógłbym prosić o szybką odpowiedź? Chociaż jakieś naprowadzenie. Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 3 lut 2013, o 19:28 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wyznaczyć wartość przekształcenia liniowego

Post autor: kamil13151 »

Wskazówka: \(\displaystyle{ (2,1)=-(3,-1)+5(1,0)}\).
Grypho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczyć wartość przekształcenia liniowego

Post autor: Grypho »

A dałoby radę zrobić to z macierzy przekształcenia?
ODPOWIEDZ