Macierze, układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
domgra08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Macierze, układ równań

Post autor: domgra08 »

Wyznacz rozwiązanie ogólne oraz podaj dwa (jeśli istnieją) rozwiązania szczegółowe. Dla jednego z nich sprawdź czy spełnia układ równań

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x_{1}+x_{2}+x_{3}=5-x_{3}\\x_{2}+x_{1}-x_{3}=x_{2}+3\\x_{1}-x_{2}-4x_{3}-3=0 \end{array}\right.}\)

bardzo proszę o pomoc, jestem kompletnie zielony
miodzio1988

Macierze, układ równań

Post autor: miodzio1988 »

wszystkie zmienne na jedną strone, reszta na drugą
domgra08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Macierze, układ równań

Post autor: domgra08 »

Z tym już sobie poradziłem, ale co dalej?
miodzio1988

Macierze, układ równań

Post autor: miodzio1988 »

DO macierzy i Gauss
domgra08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Macierze, układ równań

Post autor: domgra08 »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&2&5\\1&0&-1&3\\1&-1&-4&3\end{bmatrix}}\)


w tym miejscu stanąłem.
miodzio1988

Macierze, układ równań

Post autor: miodzio1988 »

pierwszą kolumnę wyzeruj
domgra08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Macierze, układ równań

Post autor: domgra08 »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1&3&2\\1&0&-1&3\\0&-1&-3&0\end{bmatrix}}\)

hm?
ODPOWIEDZ