macierz transponowana
macierz transponowana
Cześć, mógłby mi ktoś powiedzieć, jak będzie wyglądała macierz A 3x3, taka, że: \(\displaystyle{ A= - A^T}\) ?
Ostatnio zmieniony 1 lut 2013, o 12:29 przez scyth, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
macierz transponowana
Zakładając, że to T odpowiada za transponowanie, to tak:
\(\displaystyle{ A=\left[
\begin{array}{ccc}
0 & a & b \\
-a & 0 & c \\
-b & -c & 0
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A=\left[
\begin{array}{ccc}
0 & a & b \\
-a & 0 & c \\
-b & -c & 0
\end{array}\right]}\)
macierz transponowana
Tak, chodziło mi o transponowanie. I tak też myślałam, ze będzie wyglądać
A jeśli będzie \(\displaystyle{ A ^{T} =-A}\) to będzie wyglądała tak samo? A w przypadku, gdyby było \(\displaystyle{ A^{T}=A}\) to zamiast zer na przekątnej głównej będą kolejno ( a, e, i)?
A jeśli będzie \(\displaystyle{ A ^{T} =-A}\) to będzie wyglądała tak samo? A w przypadku, gdyby było \(\displaystyle{ A^{T}=A}\) to zamiast zer na przekątnej głównej będą kolejno ( a, e, i)?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
macierz transponowana
\(\displaystyle{ A ^{T} =-A}\) to jest to samo równanie, co na początku, więc wszystko będzie wyglądało tak samo.
\(\displaystyle{ A^{T}=A}\) oznacza, że macierz jest symetryczna, więc na przekątnej może leżeć cokolwiek.
\(\displaystyle{ A^{T}=A}\) oznacza, że macierz jest symetryczna, więc na przekątnej może leżeć cokolwiek.