Znajdz macierz X
\(\displaystyle{ X=X^{T} \cdot \left[\begin{array}{cc}-1&0\\6&-1\end{array}\right]}\) jak to ugyzc?;)
rownanie z macierza transponowana
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
rownanie z macierza transponowana
Ostatnio zmieniony 31 sty 2013, o 00:23 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
rownanie z macierza transponowana
\(\displaystyle{ X = \left[ \begin{array}{cc}a & b\\c & d \end{array} \right],}\)
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc}a & b\\c & d \end{array} \right] =\left[ \begin{array}{cc}a & c\\b & d \end{array} \right]\cdot \left[ \begin{array}{cc}-1 & 0\\6 & -1 \end{array} \right] .}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ a = -a + 6c,}\)
\(\displaystyle{ b = -c,}\)
\(\displaystyle{ c = -b + 6d}\)
\(\displaystyle{ d = -d.}\)
\(\displaystyle{ X = c\cdot \left[ \begin{array}{cc}3 & -1\\ 1 & 0 \end{array} \right], \ c\in R}\)
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc}a & b\\c & d \end{array} \right] =\left[ \begin{array}{cc}a & c\\b & d \end{array} \right]\cdot \left[ \begin{array}{cc}-1 & 0\\6 & -1 \end{array} \right] .}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ a = -a + 6c,}\)
\(\displaystyle{ b = -c,}\)
\(\displaystyle{ c = -b + 6d}\)
\(\displaystyle{ d = -d.}\)
\(\displaystyle{ X = c\cdot \left[ \begin{array}{cc}3 & -1\\ 1 & 0 \end{array} \right], \ c\in R}\)