\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} - x_{3} - x_{4} \rightarrow min}\)
przy ograniczeniach
\(\displaystyle{ 2x_{1} + x_{2} + x_{3} - x_{4} \le 1}\)
\(\displaystyle{ x_{1}, x_{2} , x_{3} , x_{4} \le 0}\)
jak rozwiązać zadanie dualne? poproszę o jakieś wskazówki
rówanie dualne optymalizacji liniowej
rówanie dualne optymalizacji liniowej
czyli model dualny będzie taki:
\(\displaystyle{ y_{1} \Rightarrow max}\)
\(\displaystyle{ 2y_{1} \ge 1}\)
\(\displaystyle{ y_{1} \ge 1}\)
\(\displaystyle{ y_{1} \ge -1}\)
\(\displaystyle{ -y_{1} \ge -1}\)
dobrze?
dziwnie to wygląda jak jest jedno ograniczenie
\(\displaystyle{ y_{1} \Rightarrow max}\)
\(\displaystyle{ 2y_{1} \ge 1}\)
\(\displaystyle{ y_{1} \ge 1}\)
\(\displaystyle{ y_{1} \ge -1}\)
\(\displaystyle{ -y_{1} \ge -1}\)
dobrze?
dziwnie to wygląda jak jest jedno ograniczenie