Rozkład LPU

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
grabeQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 11 gru 2012, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 6 razy

Rozkład LPU

Post autor: grabeQ »

Witam mam problem z zadaniem: Znajdź rozkład LPU macierzy \(\displaystyle{ A= \left[ \begin{array}{ccc} 0&1&2\\0&1&3\\1&4&6 \end{array} \right]}\)
gdzie P jest macierzą permutacji, L jest macierzą dolnotrójkątną, a U jest macierzą górnotrójkątną. Korzystając z powyższego rozkładu, rozwiąż równanie macierzowe \(\displaystyle{ AX= \left[ \begin{array}{ccc} 3\\4\\11 \end{array} \right]}\).
Nie wiem dokładnie co mam zrobić w tym zadaniu i jeśli ktoś mógł by mi pomóc z tym był bym bardzo wdzięczny
Z góry dziękuje za pomoc
miodzio1988

Rozkład LPU

Post autor: miodzio1988 »

najpierw znajdz dany rozklad
grabeQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 11 gru 2012, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 6 razy

Rozkład LPU

Post autor: grabeQ »

Problem w tym że nie za bardzo wiem jak go znaleźć gdy w pierwszym i drugim wierszu mam 0 na samym początku .
miodzio1988

Rozkład LPU

Post autor: miodzio1988 »

Jaki jest schemat do generowania takich rozkładów? Mozesz zamienic pierwszy wiersz z trzecim jak Ci zera nie pasują
ODPOWIEDZ