rownanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
rownanie macierzowe
hej,
czy dobrze rozwiązuję to zadanie?
\(\displaystyle{ B^1 A^T = \left[\begin{array}{ccc}0&1&2\\0&3&5\\-1&1&1\end{array}\right]}\)
Znajdź macierz X, kiedy:
\(\displaystyle{ A^T X B^{-1} = 2I\\
XB^{-1} = A^{-T}2I\\
X = {\left( A^{T}\right) }^{-1}2IB^{-1} = 2{\left( A^{T}\right) }^{-1}B^{-1} = 2 \left( B^1 A^T\right) ^{-1}}\)
Mam też inną prośbę, czy ma ktoś czas żeby do tego czwartku wytłumaczyć mi na gg kilka starych egzaminów z algebry? Uczyłem się do innego egzaminu i teraz mam masę zaległości
czy dobrze rozwiązuję to zadanie?
\(\displaystyle{ B^1 A^T = \left[\begin{array}{ccc}0&1&2\\0&3&5\\-1&1&1\end{array}\right]}\)
Znajdź macierz X, kiedy:
\(\displaystyle{ A^T X B^{-1} = 2I\\
XB^{-1} = A^{-T}2I\\
X = {\left( A^{T}\right) }^{-1}2IB^{-1} = 2{\left( A^{T}\right) }^{-1}B^{-1} = 2 \left( B^1 A^T\right) ^{-1}}\)
Mam też inną prośbę, czy ma ktoś czas żeby do tego czwartku wytłumaczyć mi na gg kilka starych egzaminów z algebry? Uczyłem się do innego egzaminu i teraz mam masę zaległości
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 20:44 przez Ser Cubus, łącznie zmieniany 1 raz.
rownanie macierzowe
pewnie. Za kasę bardzo chetnie. Nikt za darmo tego nie zrobi.
Zapis \(\displaystyle{ A ^{-T}}\) jest trochę do bani
Zapis \(\displaystyle{ A ^{-T}}\) jest trochę do bani
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
rownanie macierzowe
w rachunkach się pogubiłem, ale dzięki (:
pozwolę sobie napisać tutaj kolejne pytanie, bo pewnie jest banalne:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}
0&-1&-1&-1&2\\
x&x&x&0&1\\
1&2&x&-1&1\\
1&2&0&1&1\\
2&1&1&1&0\\
\end{array}\right| < 3 - 6x^2}\)
czy tę macierz można uprościć metodą eliminacji Gaussa, a następnei policzyć wyznacznik metodą Laplace'a? (próbowałem uprościć z negatywnym skutkiem)
pozwolę sobie napisać tutaj kolejne pytanie, bo pewnie jest banalne:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}
0&-1&-1&-1&2\\
x&x&x&0&1\\
1&2&x&-1&1\\
1&2&0&1&1\\
2&1&1&1&0\\
\end{array}\right| < 3 - 6x^2}\)
czy tę macierz można uprościć metodą eliminacji Gaussa, a następnei policzyć wyznacznik metodą Laplace'a? (próbowałem uprościć z negatywnym skutkiem)
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
rownanie macierzowe
w takim wypadku dostanę wyznacznik macierzy 4x4, który dalej muszę upraszczać do rozmiaru 3x3 lub mniejszego,a wynik będzie nadal równy pierwotnemu wyznacznikowi?
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
rownanie macierzowe
chodzi mi o to, że chcesz wyzerować 5. kolumnę oprócz \(\displaystyle{ [a_{5,1}]}\), następnie użyć Laplace'a i dalej to powtarzać
i czy to będzie wyglądało w ten sposób?
\(\displaystyle{ [a_{5,1}] \cdot \det minor[a_{5,1}]}\)
i czy to będzie wyglądało w ten sposób?
\(\displaystyle{ [a_{5,1}] \cdot \det minor[a_{5,1}]}\)
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
rownanie macierzowe
Nie chcę zerować piątej kolumny. Nic o niej nie pisałem.Ser Cubus pisze:chodzi mi o to, że chcesz wyzerować 5. kolumnę oprócz \(\displaystyle{ [a_{5,1}]}\), następnie użyć Laplace'a i dalej to powtarzać
i czy to będzie wyglądało w ten sposób?
\(\displaystyle{ [a_{5,1}] \cdot \det minor[a_{5,1}]}\)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc} 0&-1&-1&-1&2\\ x&x&x&0&1\\ 1&2&x&-1&1\\ 1&2&0&1&1\\ 2&1&1&1&0\\ \end{array}\right| = \left|\begin{array}{ccccc} 2&0&0&-1&2\\ x&x&x&0&1\\ 3&3&x+1&-1&1\\ -1&1&-1&1&1\\ 0&0&0&1&0\\ \end{array}\right|}\)
I teraz rozwijamy według ostatniego wiersza.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
rownanie macierzowe
Tak, zgadza się. W dodatku ten minor też będzie łatwo sprowadzić do rozwinięcia, jedną operacją.Ser Cubus pisze:a tak, pomyliło mi się, i jak teraz będzie wyglądało rozwinięcie?
\(\displaystyle{ (-1)^9 \cdot 1 \cdot |minor|}\)