dowód równości wyznaczników

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
thaysse
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 21 lis 2012, o 07:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań

dowód równości wyznaczników

Post autor: thaysse »

Witam, prosze o pomoc w udowodnieniu poniższego równania.


\(\displaystyle{ \det \begin{bmatrix} a_1+b_1x&a_1x+b_1&c_1\\a_2+b_2x&a_2x+b_2&c_2\\a_3+b_3x&a_3x+b_3&c_3\end{bmatrix} = (1- x^2 ) \cdot \det \begin{bmatrix} a_1&b_1&c_1\\a_2&b_2&c_2\\a_3&b_3&c_3\end{bmatrix}}\)


Czy jedyną możliwością jest liczenie wyznaczników regułą sarrusa na dwie strony?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 22:46 przez , łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Symbol mnożenia to \cdot. Dolny indeks to a_1, b_2 itd.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

dowód równości wyznaczników

Post autor: »

Wystarczy zauważyć, że jeśli strony równania potraktujemy jako funkcje od \(\displaystyle{ x}\), to obie są trójmianami kwadratowymi. Żeby były więc równe wystarcza, żeby miały taką samą wartość w trzech różnych punktach. Spróbuj uzasadnić, dlaczego równość zachodzi dla \(\displaystyle{ x=0, x=1, x=-1}\).

Q.
ODPOWIEDZ