MACIERZE wyznacz X
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2013, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ruda śląska
- Podziękował: 2 razy
MACIERZE wyznacz X
Witam serdecznie.
Mam problem z zadaniem:
Wyznacz macierz \(\displaystyle{ X}\) spełniającą równanie \(\displaystyle{ AXB = E}\)
gdy:
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 3 & 4 \\ 1 & 1 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B= \begin{bmatrix} -1 & 2 \\ 3 & -5 \end{bmatrix}}\)
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Pozdrawiam serdecznie
Mam problem z zadaniem:
Wyznacz macierz \(\displaystyle{ X}\) spełniającą równanie \(\displaystyle{ AXB = E}\)
gdy:
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 3 & 4 \\ 1 & 1 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B= \begin{bmatrix} -1 & 2 \\ 3 & -5 \end{bmatrix}}\)
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 17:00 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
MACIERZE wyznacz X
Nie mam pojęcia, czym jest "E". Jeśli jest to zadanie z książki, to być może jest to oznaczenie jakieś macierzy, typu identyczności. Może miałeś takie oznaczenie gdzieś?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2013, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ruda śląska
- Podziękował: 2 razy
MACIERZE wyznacz X
Zadanie jest z egzaminu. Na egzaminie były 2 zadania z macierzami, ale nie były powiązane ze sobą. Też mi sie wydawało, że brakuje tej macierzy E, dlatego tego zadania nie zrobiłem. Teraz szykuje sie na poprawkę i chce zdać, a zadanie dalej mnie przerasta... No nic, ale dzięki za podjęcie tematu. Być może ktoś wie jak to rozgryźć?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
MACIERZE wyznacz X
Może po prostu \(\displaystyle{ E}\) jest jakąś macierzą, a Ty masz policzyć, ile wyjdzie w ogólnym przypadku, tzn gdy
\(\displaystyle{ E=\begin{bmatrix} e_1 & e_2 \\ e_3 & e_4 \end{bmatrix}}\)
Jeśli zadanie pochodzi z egzaminu, to nie bać się pytać, co autor miał na myśli, w szczególności w kwestii oznaczeń.
\(\displaystyle{ E=\begin{bmatrix} e_1 & e_2 \\ e_3 & e_4 \end{bmatrix}}\)
Jeśli zadanie pochodzi z egzaminu, to nie bać się pytać, co autor miał na myśli, w szczególności w kwestii oznaczeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2013, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ruda śląska
- Podziękował: 2 razy
MACIERZE wyznacz X
O! Super Dzięki bardzo za rozwiązanie problemu. Musiałem gdzieś to przegapić na wykładzie.
Dzięki jeszcze raz obu Panom
Dzięki jeszcze raz obu Panom