Eliminacja Gaussa - problem z rozwiązaniem układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
emte6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 sty 2013, o 12:42
Płeć: Kobieta

Eliminacja Gaussa - problem z rozwiązaniem układu równań

Post autor: emte6 »

Mam problem z rozwiązaniem tego układu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases}2x+2y-z+t=4\\
4x+3y-z+2t=6\\
8x+5y-3z+4t=12\\
3x+3y-2z+2t=6 \end{cases}}\)


po obliczeniach wychodzi macierz

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
1&2&-1&2&4\\
0&-1&0&-1&-2\\
0&0&1&-1&-2\\
0&0&0&-2&-2\\
\end{bmatrix}}\)


ale potem nic się nie zgadza, sprawdzi ktoś?
ODPOWIEDZ