Witam, chciałbym wiedzieć, jak rozwiązać poniższe zadanie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2\\3&0\end{bmatrix} + X = \begin{bmatrix} 1&2\\3&0\end{bmatrix} \cdot X}\)
Gdy sam rozwiązywałem to zadanie wyszło mi, że \(\displaystyle{ X = 0}\), ale sposób w jaki do tego doszedłem nie wydawał i się dobry, a i co do wynik nie jestem pewien.
Wyznaczanie macierzy
Wyznaczanie macierzy
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 10:06 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznaczanie macierzy
Przecież \(\displaystyle{ X}\) jest macierzą, a nie liczbą.Supa pisze:wyszło mi, że \(\displaystyle{ X = 0}\)
Zastanów się najpierw jak rozwiązywałbyś równanie \(\displaystyle{ a+x=bx}\) w liczbach rzeczywistych, a następnie spróbuj analogicznie postąpić ze swoim równaniem macierzowym (pamiętając, że odpowiednikiem dzielenia jest mnożenie przez macierz odwrotną, a odpowiednikiem jedynki jest macierz jednostkowa \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1 & 0 \\ 0 & 1 \end{bmatrix}}\)).
Q.