Metoda Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mk214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 sty 2013, o 13:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Metoda Cramera

Post autor: mk214 »

Oblicz metodą Cramera

\(\displaystyle{ \begin{cases} 9x+2y=1 \\3x-18y=2 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}9 & 2 \\ 3 & -18 \end{vmatrix}= (9 \cdot -18)-(2 \cdot 3)=-156}\)

\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}1 & 2 \\ 2 & -18 \end{vmatrix}= (1 \cdot -18)-(2 \cdot 2)=-22}\)

\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}9 & 1 \\ 3 & 2 \end{vmatrix}= (9 \cdot 2)-(1 \cdot 3)=15}\)

\(\displaystyle{ x=? \\
y=?}\)


Coś mi nie wychodzi
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 20:29 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wyłącznie wielkich liter w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Metoda Cramera

Post autor: epicka_nemesis »

mk214 pisze:Oblicz metodą Cramera



\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}9 & 2 \\ 3 & -18 \end{vmatrix}= (9 \cdot -18)-(2 \cdot 3)=-156}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}9 & 2 \\ 3 & -18 \end{vmatrix}= (9 \cdot -18)-(2 \cdot 3)=-168}\)
mk214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 sty 2013, o 13:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Metoda Cramera

Post autor: mk214 »

Faktycznie, i teraz dalej:

\(\displaystyle{ x= \frac{-22}{-168}}\)

\(\displaystyle{ y= \frac{15}{-168}}\)

czy tak?
ODPOWIEDZ