\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{x^2y}=0}\)
\(\displaystyle{ 9-\frac{1}{xy^2}=0}\)
jak rozwiązać taki układ równań?
układ równan
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hik
- Podziękował: 1 raz
układ równan
mogłabyś pokazać? dziedzina obu to będzie \(\displaystyle{ R\setminus \left\{ 0\right\}}\)
i jak wyłaczyć z tego \(\displaystyle{ y}\)
i jak wyłaczyć z tego \(\displaystyle{ y}\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 17:41 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
układ równan
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{x^2y}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2y}=1}\)
\(\displaystyle{ x^2y=1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{x^2}}\)
podstaw do drugiego równania.
Dziedzina to \(\displaystyle{ x \neq 0, y \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2y}=1}\)
\(\displaystyle{ x^2y=1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{x^2}}\)
podstaw do drugiego równania.
Dziedzina to \(\displaystyle{ x \neq 0, y \neq 0}\)