wyznaczyć przekształcenie liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
wyznaczyć przekształcenie liniowe
Witam, mam problem z zadankiem:
Wyznaczyć przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ T: R^{2} \rightarrow R^{2} \mbox{ gdzie } T(1,3)=(1,1) \ \ T(1,1)=(0,1).}\)
Wyznaczyć\(\displaystyle{ T(-1,3).}\)
Niestety nie wiem jakie kroki po kolei podjąć.
Wyznaczyć przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ T: R^{2} \rightarrow R^{2} \mbox{ gdzie } T(1,3)=(1,1) \ \ T(1,1)=(0,1).}\)
Wyznaczyć\(\displaystyle{ T(-1,3).}\)
Niestety nie wiem jakie kroki po kolei podjąć.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 18:20 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznaczyć przekształcenie liniowe
Mamy
\(\displaystyle{ T(1,3)=(1,1)}\)
\(\displaystyle{ T(1,1)=(0,1)}\)
Szukamy macierzy odwzorowania przekształcającej wektory
\(\displaystyle{ (1,3)X=(1,1)}\)
\(\displaystyle{ (1,1)X=(0,1)}\)
Układamy z tych zależności macierz, rozwiązujemy równanie macierzowe, dostajemy macierz przekształcenia.
Jak dostaniesz macierz przekształcenia to ją tu podaj.
\(\displaystyle{ T(1,3)=(1,1)}\)
\(\displaystyle{ T(1,1)=(0,1)}\)
Szukamy macierzy odwzorowania przekształcającej wektory
\(\displaystyle{ (1,3)X=(1,1)}\)
\(\displaystyle{ (1,1)X=(0,1)}\)
Układamy z tych zależności macierz, rozwiązujemy równanie macierzowe, dostajemy macierz przekształcenia.
Jak dostaniesz macierz przekształcenia to ją tu podaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
wyznaczyć przekształcenie liniowe
hmm chyba nie o to chodziło, bo ja wyznaczyłam macierz i wyszła \(\displaystyle{ 2\times 2}\) a w odp jest \(\displaystyle{ (2,-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
wyznaczyć przekształcenie liniowe
Jeśli boisz się macierzy, to możesz się powołać na fakt, że przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2 \rightarrow \mathbb{R}^2}\) jest postaci
\(\displaystyle{ T(x,y) = (ax+by, cx+dy)}\)
Podstawiając \(\displaystyle{ (x,y)=(1,3)}\) oraz \(\displaystyle{ (1,1)}\), dostajemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+3b=1 \\ c+3d=1 \\ a+b=0 \\ c+d=1 \end{cases}}\)
Gdy wyliczysz \(\displaystyle{ a,b,c,d,}\) to dostaniesz już wzór na przekształcenie liniowe. By obliczyć \(\displaystyle{ T(-1,3)}\), wystarczy już wtedy podstawienie.
\(\displaystyle{ T(x,y) = (ax+by, cx+dy)}\)
Podstawiając \(\displaystyle{ (x,y)=(1,3)}\) oraz \(\displaystyle{ (1,1)}\), dostajemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+3b=1 \\ c+3d=1 \\ a+b=0 \\ c+d=1 \end{cases}}\)
Gdy wyliczysz \(\displaystyle{ a,b,c,d,}\) to dostaniesz już wzór na przekształcenie liniowe. By obliczyć \(\displaystyle{ T(-1,3)}\), wystarczy już wtedy podstawienie.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
wyznaczyć przekształcenie liniowe
I dobrze, że wyszła macierz. Przekształcenie będzie zadane macierzą. Natomiast w odpowiedziach jest obraz wektora który masz znaleźć.matematyczka222 pisze:hmm chyba nie o to chodziło, bo ja wyznaczyłam macierz i wyszła \(\displaystyle{ 2\times 2}\) a w odp jest \(\displaystyle{ (2,-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznaczyć przekształcenie liniowe
Najpewniej tak. Mogłaś np źle rozwiązać równanie macierzowe.
Macierz przekształcenia wychodzi
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
- \frac{1}{2}&1\\
\frac{1}{2}&0
\end{array}\right]}\)
Macierz przekształcenia wychodzi
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
- \frac{1}{2}&1\\
\frac{1}{2}&0
\end{array}\right]}\)
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
wyznaczyć przekształcenie liniowe
Raczej wychodzi taka:Grypho pisze:Najpewniej tak. Mogłaś np źle rozwiązać równanie macierzowe.
Macierz przekształcenia wychodzi
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
- \frac{1}{2}&1\\
\frac{1}{2}&0
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
- \frac{1}{2}&\frac{1}{2}\\
1&0
\end{array}\right]}\)
Obrazy wersorów zapisujemy w kolumnach.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
wyznaczyć przekształcenie liniowe
tak też mi wyszła, ale czy wtedy odwzorowanie nie jest dane wzorem \(\displaystyle{ ()-1/2x,y),1/2x)}\)? nie rozumiem skąd to 2,-1
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznaczyć przekształcenie liniowe
Hm ciekawe, moja macierz przy T(x,y) dała również właściwe odwzorowanie...
Musisz znaleźć odwzorowanie, a później podstawić do niego \(\displaystyle{ (-1,3)}\). Wyjdzie ci \(\displaystyle{ (2,-1)}\)
Musisz znaleźć odwzorowanie, a później podstawić do niego \(\displaystyle{ (-1,3)}\). Wyjdzie ci \(\displaystyle{ (2,-1)}\)
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
wyznaczyć przekształcenie liniowe
Koszmary zapis, nawet nie wiem jak to poprawić. Korzystaj z opcji podgląd przed wysłaniem wiadomości.
Odnośnie zadania, nie potrzeba wyliczać przekształcenia jeśli mamy macierz. Wystarczy nałożyć macierz na wektor, czyli:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc} - \frac{1}{2}&\frac{1}{2}\\ 1&0 \end{array}\right]\left[\begin{array}{c} -1\\ 3 \end{array}\right]}\)
Natomiast aby otrzymać wzory na przekształcenie rozwiązujemy coś takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c} x'\\ y' \end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc} - \frac{1}{2}&\frac{1}{2}\\ 1&0 \end{array}\right]\left[\begin{array}{c} x\\ y \end{array}\right]}\)
Odnośnie zadania, nie potrzeba wyliczać przekształcenia jeśli mamy macierz. Wystarczy nałożyć macierz na wektor, czyli:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc} - \frac{1}{2}&\frac{1}{2}\\ 1&0 \end{array}\right]\left[\begin{array}{c} -1\\ 3 \end{array}\right]}\)
Natomiast aby otrzymać wzory na przekształcenie rozwiązujemy coś takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c} x'\\ y' \end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc} - \frac{1}{2}&\frac{1}{2}\\ 1&0 \end{array}\right]\left[\begin{array}{c} x\\ y \end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznaczyć przekształcenie liniowe
Hm, ja mnożyłem moją macierz przez \(\displaystyle{ (-1,3)}\) z lewej strony, może dlatego wychodziło dobrze? Macierz otrzymałem przez rozwiązanie równania, mnożąc lewostronnie każdą stronę równości.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
wyznaczyć przekształcenie liniowe
a w sytuacji gdy mam przejsć z \(\displaystyle{ R^{2} \rightarrow R^{3}}\) wychodzi mi macierz \(\displaystyle{ 2\times 3}\) a mam wyznaczyć \(\displaystyle{ T(2,1)}\) czego wymnożyć już nie mogę
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 18:22 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Strzałka \rightarrow . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Strzałka \rightarrow . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
wyznaczyć przekształcenie liniowe
Zazwyczaj wektory zapisujemy pionowo, wtedy nakładając macierz wektor domnażamy z lewej strony.Grypho pisze:Hm, ja mnożyłem moją macierz przez \(\displaystyle{ (-1,3)}\) z lewej strony, może dlatego wychodziło dobrze? Macierz otrzymałem przez rozwiązanie równania, mnożąc lewostronnie każdą stronę równości.
Bo powinna wyjść \(\displaystyle{ 3\times 2}\).matematyczka222 pisze:a w sytuacji gdy mam przejsć z \(\displaystyle{ R^{2} \rightarrow R^{3}}\) wychodzi mi macierz \(\displaystyle{ 2\times 3}\) a mam wyznaczyć \(\displaystyle{ T(2,1)}\) czego wymnożyć już nie mogę