Wyznaczanie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gelusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 paź 2012, o 09:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

Wyznaczanie macierzy

Post autor: gelusia »

Wyznaczyć macierz X wykorzystując macierz odwrotną

\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2&2\\2&4&5\\2&5&7\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}1&-1&3\\0&2&1\\1&3&2\end{array}\right]}\)

Proszę o pomoc.
miodzio1988

Wyznaczanie macierzy

Post autor: miodzio1988 »

policz macierz odwrotną lewej strony
gelusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 paź 2012, o 09:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

Wyznaczanie macierzy

Post autor: gelusia »

Odwróciłam wyszło mi \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&4&-2\\4&-3&1\\-2&1&0\end{array}\right]}\)

I co dalej?? Wiem, że na to jest jakiś wzór.
miodzio1988

Wyznaczanie macierzy

Post autor: miodzio1988 »

pomnóż obie strony wlasnie przez taką macierz
gelusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 paź 2012, o 09:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

Wyznaczanie macierzy

Post autor: gelusia »

tylko, że mnożenie macierzy nie jest przemienne dlatego mogłabym prosić o wzór.
miodzio1988

Wyznaczanie macierzy

Post autor: miodzio1988 »

nie jest wiec mnozysz z prawej strony
ODPOWIEDZ