obraz wektora
obraz wektora
Wiedząc, że \(\displaystyle{ L(3,1)=(-5,8}\)) i \(\displaystyle{ L(6,-1)=(1,0)}\) znajdź wektor \(\displaystyle{ L(-3,2)}\)
Korzystając z definicji wyznaczyłam:
\(\displaystyle{ L( \alpha(3,1) + \beta(6,-1)) = \alpha (-5,8) + \beta(1,0)}\)
i jak dalej?
Korzystając z definicji wyznaczyłam:
\(\displaystyle{ L( \alpha(3,1) + \beta(6,-1)) = \alpha (-5,8) + \beta(1,0)}\)
i jak dalej?
obraz wektora
\(\displaystyle{ (-3,2) = \alpha(-5,8) + \beta(1,0)}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{4}, \frac{7}{4})}\)
dobrze wyliczyłam?
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{4}, \frac{7}{4})}\)
dobrze wyliczyłam?
obraz wektora
Czyli najpierw robię kombinację wektora \(\displaystyle{ (-3, \ 2)}\) jako wektory \(\displaystyle{ (3, \ 1)}\) i \(\displaystyle{ (6, \ -1)}\) i następnie wektor, który mi wyszedł robię jako kombinację wektorów \(\displaystyle{ (-5, \ 8)}\) i \(\displaystyle{ (1, \ 0)}\)?
I ten wektor to wynik zadania tak?
I ten wektor to wynik zadania tak?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 01:31 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do zapisu nawet najdrobniejszych symboli i wyrażeń matematycznych
Powód: Używaj LaTeX-a do zapisu nawet najdrobniejszych symboli i wyrażeń matematycznych
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
obraz wektora
Zaraz, zaraz.
To z poprzedniego posta: \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{4}, \frac{7}{4}\right)}\), to była ostateczna odpowiedź, czy współczynniki kombinacji liniowej?
To z poprzedniego posta: \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{4}, \frac{7}{4}\right)}\), to była ostateczna odpowiedź, czy współczynniki kombinacji liniowej?
Zapisujesz wektor \(\displaystyle{ (-3, \ 2)}\) jako kombinację liniową wektorów \(\displaystyle{ (3, \ 1)}\) i \(\displaystyle{ (6, \ -1)}\)...deafmute pisze:Czyli najpierw robię kombinację wektora \(\displaystyle{ (-3, \ 2)}\) jako wektory \(\displaystyle{ (3, \ 1)}\) i \(\displaystyle{ (6, \ -1)}\)
Po pierwsze z czego coś ma Ci wyjść? Umiejętność komunikowania się i wyrażania myśli to przydatna umiejętność w dzisiejszym świecie, na egzaminie z algebry liniowej też się przyda. Przynajmniej tak podejrzewam. Po drugie nie wyjdzie Ci żaden wektor.deafmute pisze: i następnie wektor, który mi wyszedł
obraz wektora
\(\displaystyle{ (\frac{1}{4} \frac{7}{4})}\) to mi wyszedł współczynnik kombinacji liniowej...
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
obraz wektora
Koleżance chodzi chyba o współczynniki stojące przy \(\displaystyle{ (3,1)}\) i \(\displaystyle{ (6,-1)}\) w kombinacji liniowej wektora \(\displaystyle{ (-3,2)}\)
Tutaj wystarczy zwykły układ równań na alfę i betę.
\(\displaystyle{ 3 \alpha +6 \beta =-3}\)
\(\displaystyle{ \alpha - \beta =2}\)
Tutaj wystarczy zwykły układ równań na alfę i betę.
\(\displaystyle{ 3 \alpha +6 \beta =-3}\)
\(\displaystyle{ \alpha - \beta =2}\)