Odczytanie wyników z macierzy (układ równań)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Odczytanie wyników z macierzy (układ równań)

Post autor: myszka9 »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}
0&0&0&1&6&|7\\
0&0&1&0&0&|9\\
0&0&0&0&1&|1\\
2&1&0&8&0&|2
\end{array}\right]}\)


Jak odczytać wyniki?
Gubię się w tym, kiedy np y=y, a kiedy po prostu przepisuję wartości.
Awatar użytkownika
omicron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 39 razy

Odczytanie wyników z macierzy (układ równań)

Post autor: omicron »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc} 0&0&0&1&6&\\ 0&0&1&0&0&\\ 0&0&0&0&1&\\ 2&1&0&8&0& \end{array}\right]\left[\begin{array}{c} x&\\ y&\\ w&\\ z&\\ t& \end{array}\right]=\left[\begin{array}{c} 7&\\ 9&\\ 1&\\ 2& \end{array}\right]}\)

Po prostu wymnóż macierze po lewej stronie, i masz układ równań.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Odczytanie wyników z macierzy (układ równań)

Post autor: myszka9 »

Tylko, że w niewiadome są w kolumnach, a nie w wierszach.
Awatar użytkownika
omicron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 39 razy

Odczytanie wyników z macierzy (układ równań)

Post autor: omicron »

Wiesz jak się mnoży macierze?

ODPOWIEDZ