Iloczyn skalarny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
michal422

Iloczyn skalarny

Post autor: michal422 »

Które z poniższych wzorów definiują pewien iloczyn skalarny na \(\displaystyle{ \mathbb{C}^2}\)
a) \(\displaystyle{ \left \langle (x_1,x_2),(y_1,y_2) \right \rangle= x_1\bar{y}_1+\bar{x}_2y_2}\)
b) \(\displaystyle{ \left \langle (x_1,x_2),(y_1,y_2) \right \rangle= x_1\bar{y}_1-ix_2\bar{y}_2}\)
c) \(\displaystyle{ \left \langle (x_1,x_2),(y_1,y_2) \right \rangle= x\bar{y}}\)

Uzasadnij odpowiedz.
Wydaje mi się że c)
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: acmilan »

Napisz macierze tych przekształceń i sprawdź które są symetryczne i dodatnio określone (to drugie z kryterium sylvestera).
ODPOWIEDZ