jak się za to zabrać ? która metoda lepsza będzie, Cramera czy Gaussa ? no i czy pomógł by mi ktoś ułożyć tą macierz, bo nie jestem zbyt dobry w liczeniu tego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+2y-4z=5 \\ 2x+3y-6z=5 \\ 5x-y+2z=4 \end{cases}}\)
Rozwiąż układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Rozwiąż układ równań
Jak uda Ci się szybko sprowadzić macierz do macierzy schodkowej to metoda Gaussa chyba będzie szybsza, ale ja nie umiem zbytnio więc tą metodą nie pomogę. Mogę pomóc z metodą Cramera.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Rozwiąż układ równań
Z metody Gaussa wychodzi bardzo przyjemnie.
Macierz:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc|c}3&2&-4&5\\2&3&-6&5\\5&-1&2&4 \end{array} \right]\xrightarrow{w_1-w_2,2w_2-w_1,w_3-w_2-w_1}\left[ \begin{array}{ccc|c}1&-1&2&0\\0&5&-10&5\\0&-6&12&-6 \end{array} \right]}\)
Spróbuj sam pociągnąć dalej. Tutaj można już coś zauważyć. Związek między drugim i trzecim wierszem.
Macierz:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc|c}3&2&-4&5\\2&3&-6&5\\5&-1&2&4 \end{array} \right]\xrightarrow{w_1-w_2,2w_2-w_1,w_3-w_2-w_1}\left[ \begin{array}{ccc|c}1&-1&2&0\\0&5&-10&5\\0&-6&12&-6 \end{array} \right]}\)
Spróbuj sam pociągnąć dalej. Tutaj można już coś zauważyć. Związek między drugim i trzecim wierszem.