Witam,
mam do rozwiązania taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y+z=1\\3x-y+3z=2\\x+y+z=0\\x-y+z=1\end{cases}}\)
Stworzyłem macierz współczynników oraz macierz uzupełnioną, R(A) = R(U) = 3.
Układ posiada dokładnie jedno rozwiązanie, jak mówi prawo Kroneckera-Capellego. Pytanie moje brzmi, co dalej ? Macierz A nie jest kwadratowa więc nie policzę wyznacznika. Myślałem nad wyliczeniem niewiadomej \(\displaystyle{ z}\) z ostatniego równania i podstawienie go do równania trzeciego i dopiero potem tworzenie macierzy współczynników. Co mogę mądrzejszego zrobić ?
układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
układ równań
Zauważ, że pierwsze równanie ma postać:
\(\displaystyle{ x+x+y+z=1}\)
natomiast drugie:
\(\displaystyle{ 2x+2z+x-y+z=2}\)
Teraz wykorzystaj trzecie i czwarte.
\(\displaystyle{ x+x+y+z=1}\)
natomiast drugie:
\(\displaystyle{ 2x+2z+x-y+z=2}\)
Teraz wykorzystaj trzecie i czwarte.
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
układ równań
Zrobiłem tak. Przekształciłem ten układ równań do równania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1\\2x+2z=1\\x+y+z=0\\x-y+z=1\end{cases}}\)
pierwsze równanie pominąłem, z pozostałych trzech zbudowałem macierz współczynników oraz macierz uzupełnioną. Rzędy tych macierzy są sobie równe i wynoszą 2. Liczę wyznacznik macierzy współczynników, \(\displaystyle{ W=0}\). Podobnie \(\displaystyle{ W_x=0}\). W tym momencie coś mi nie gra, bo \(\displaystyle{ x=1}\) (z pierwszego równania, a dzieląc \(\displaystyle{ W_x}\) przez \(\displaystyle{ W}\) wychodzi że \(\displaystyle{ X \in \Re}\). Gdzie robię błąd ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1\\2x+2z=1\\x+y+z=0\\x-y+z=1\end{cases}}\)
pierwsze równanie pominąłem, z pozostałych trzech zbudowałem macierz współczynników oraz macierz uzupełnioną. Rzędy tych macierzy są sobie równe i wynoszą 2. Liczę wyznacznik macierzy współczynników, \(\displaystyle{ W=0}\). Podobnie \(\displaystyle{ W_x=0}\). W tym momencie coś mi nie gra, bo \(\displaystyle{ x=1}\) (z pierwszego równania, a dzieląc \(\displaystyle{ W_x}\) przez \(\displaystyle{ W}\) wychodzi że \(\displaystyle{ X \in \Re}\). Gdzie robię błąd ?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
układ równań
Dlaczego pierwsze pomijasz? I strasznie utrudniasz sobie życie.
Skoro wyliczyłeś już \(\displaystyle{ x}\) to można podstawić do pozostałych równań. Automatycznie dostaniemy rozwiązanie na niewiadomą \(\displaystyle{ z}\)...
Skoro wyliczyłeś już \(\displaystyle{ x}\) to można podstawić do pozostałych równań. Automatycznie dostaniemy rozwiązanie na niewiadomą \(\displaystyle{ z}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
układ równań
Macierz tego układu to:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1&1\\3&-1&3\\1&1&1\\1&-1&1\end{array}\right]}\)
Jeżeli rząd tej macierzy wynosi 3, to można znaleźć minor rzędu 3, którego wyznacznik jest różny od zera.
Na przykład pierwsze trzy wiersze. Oznacza to, że czwarty wiersz jest liniowo zależny od pozostałych i możemy go wyrzucić.
Teraz mamy układ trzech równań z trzema niewiadomymi i macierz układu jest nieosobliwa.
Jest to układ Kramera.
Jak się go rozwiązuje pewnie wiesz.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1&1\\3&-1&3\\1&1&1\\1&-1&1\end{array}\right]}\)
Jeżeli rząd tej macierzy wynosi 3, to można znaleźć minor rzędu 3, którego wyznacznik jest różny od zera.
Na przykład pierwsze trzy wiersze. Oznacza to, że czwarty wiersz jest liniowo zależny od pozostałych i możemy go wyrzucić.
Teraz mamy układ trzech równań z trzema niewiadomymi i macierz układu jest nieosobliwa.
Jest to układ Kramera.
Jak się go rozwiązuje pewnie wiesz.
Pozdrawiam.