czy da radę policzyć macierz odwrotną z macierzy składającej się z ułamków?
wyskakuje mi cały czas uporczywy błąd LICZBA!
macierze a excel
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
macierze a excel
Ale co rozumiesz przez ułamek? Czy chodzi Ci o o liczbę typu \(\displaystyle{ 13,245367}\) czy o liczbę zapisaną jako \(\displaystyle{ \frac{19}{37}}\)?
Jeżeli o ten drugi zapis, to Excel nie obsługuje ułamków zapisanych w zwykłej postaci, zawsze możesz do obliczeń użyć zamiast \(\displaystyle{ \frac{19}{37}}\) wyrażenia \(\displaystyle{ 19/37}\) wpisanej w komórkę.
Jeżeli o ten drugi zapis, to Excel nie obsługuje ułamków zapisanych w zwykłej postaci, zawsze możesz do obliczeń użyć zamiast \(\displaystyle{ \frac{19}{37}}\) wyrażenia \(\displaystyle{ 19/37}\) wpisanej w komórkę.