Witajcie, potrzebuję szybkiej pomocy z poniższym zadaniem:
Dana jest podprzestrzeń:
\(\displaystyle{ X=\left\{ x\in R^4 : x_{1} + x_{2} - 2x_{3} - x_{4} = 0 \wedge x_{1} + 2x_{2} - x_{3} + 3x_{4} = 0 \right\}}\)
a) wyznaczyć bazę UPORZĄDKOWANĄ i wymiar podprzestrzeni X
b) wykazać, że wektor \(\displaystyle{ x = [ 7 -7 -1 2]^T}\) należy do podprzestrzeni X
c) wyznaczyć współrzędne tego wektora w otrzymanej bazie uporządkowanej podprzestrzeni X
Moje pytania są następujące:
do a): czy baza uporządkowana jest jedna jedyna? czy też w zależności od których \(\displaystyle{ x_n}\) uzależnię pozostałe, to mogą być różne?
do b): nie wystarczy wstawić do układu równań i po prostu rozwiązać, prawda?
Wyznaczanie bazy uporządkowanej
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Wyznaczanie bazy uporządkowanej
a) Rozwiąż podany układ równań.
b) Podstaw do równań i zobacz, że się zgadza.
c) Zapisz ten wektor jako \(\displaystyle{ x = a_1 v_1 + a_2 v_2}\), gdzie \(\displaystyle{ v_1, v_2}\) to wektory bazowe jakie wyjdą, i z układu równań policzysz \(\displaystyle{ a_1, a_2}\).
a) baz jest wiele, ile sobie nie wymyślisz. Uporządkowana, chodzi o to, że traktujesz ją jako układ wektorów, a nie zbiór.
b) Podstaw do równań i zobacz, że się zgadza.
c) Zapisz ten wektor jako \(\displaystyle{ x = a_1 v_1 + a_2 v_2}\), gdzie \(\displaystyle{ v_1, v_2}\) to wektory bazowe jakie wyjdą, i z układu równań policzysz \(\displaystyle{ a_1, a_2}\).
a) baz jest wiele, ile sobie nie wymyślisz. Uporządkowana, chodzi o to, że traktujesz ją jako układ wektorów, a nie zbiór.