Układ równań, wiele niewiadomych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
NumberOne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 19 paź 2009, o 18:24
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Układ równań, wiele niewiadomych

Post autor: NumberOne »

Mam takie ogólne pytanie. Jak rozwiązać jakąś prostą metodą układ, w których jest więcej niewiadomych niż równań?

Weźmy taki przykład:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 x_{1} +x_{2} +x_{3} +x_{4} +x_{5} = 1 \\ -x_{1} -x_{2} +x_{3} -x_{4} +x_{5} = 3 \\ -x_{2} +5x_{3} +x_{4} +3x_{5} = 7 \end{cases}}\)

Domyślam się, że pojawi się jakiś parametr, ale jak do tego dojść?
miodzio1988

Układ równań, wiele niewiadomych

Post autor: miodzio1988 »

Gauss
ODPOWIEDZ