macierze- uklad rownan

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kitka19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2013, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń

macierze- uklad rownan

Post autor: kitka19 »

znajdz liczbe rozwiazan w zaleznosci od parametru k
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-2y=-2\\-2x+(k+1)y=4\\kx-2y=2 \end{cases}}\)
kolorowe skarpetki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 64 razy

macierze- uklad rownan

Post autor: kolorowe skarpetki »

I w czym jest problem?
kitka19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2013, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń

macierze- uklad rownan

Post autor: kitka19 »

w tym jak zaczac, bo macierz powinna miec tyle samo niewiadomych co rownan
kolorowe skarpetki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 64 razy

macierze- uklad rownan

Post autor: kolorowe skarpetki »

Nie bardzo rozumiem. Zacznij od wypisania macierzy głównej i uzupełnionej układu.
kitka19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2013, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń

macierze- uklad rownan

Post autor: kitka19 »

chodzi mi o to ze sa 3 rownania a 2 niewiadome
kolorowe skarpetki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 64 razy

macierze- uklad rownan

Post autor: kolorowe skarpetki »

Wszystko jest ok - są takie układy. Zacznijmy od wypisania macierzy głównej i uzupełnionej układu. Potrafisz?
kitka19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2013, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń

macierze- uklad rownan

Post autor: kitka19 »

tak to umiem
ODPOWIEDZ