znajdź bazę przestrzeni liniowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

znajdź bazę przestrzeni liniowej

Post autor: kamiolka28 »

Znajdź taką bazę w przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V (R)}\), \(\displaystyle{ \dim V (R) = 2}\), w której wektory
\(\displaystyle{ [7; 1]}\) i \(\displaystyle{ [10; 2]}\) mają pary współrzędnych odpowiednio \(\displaystyle{ [7;-4]}\) i \(\displaystyle{ [9;-5]}\).

Jak się mam za to zabrać?:)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2013, o 07:33 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Marcin_92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 14 wrz 2012, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 8 razy

znajdź bazę przestrzeni liniowej

Post autor: Marcin_92 »

Niech \(\displaystyle{ v _{1}=(x _{1}, y _{1}), v _{2}=(x _{2},y _{2})}\) będą wektorami bazowymi. W związku z tym jakie będą odpowiednie układy równań uwzględniając warunki podane w zadaniu?
ODPOWIEDZ