Układ równań jednorodnych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Demicean
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 16 sty 2013, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 4 razy

Układ równań jednorodnych

Post autor: Demicean »

Hej ;] Mam problem z zadankiem bo nie wiem co dalej ;]

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x _{1} +3x _{2} +4x _{3} -x_{4}=0\\3x_{1}+1x_{2}-1x_{3}+1x_{4}=0\\5x_{1}+3x_{2}+5x_{3}+2x_{4}=0 \end{array}}\)

A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&3&4&-1\\3&1&-3&1\\5&3&5&2\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ RzA=r= 3,n=4 \Rightarrow b=n-r=1}\)
Mam jedna bazę rozwiązań. Teraz zakładam jedna niewiadomą np, x4 i mam teraz problem, bo dalej mi nic nie wychodzi ;] Poproszę o jakąś wskazówkę ;], bo już nie mam pomysłu co robię źle ;]
Z góry dziękuje ;]
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, o 22:19 przez Demicean, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin_92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 14 wrz 2012, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 8 razy

Układ równań jednorodnych

Post autor: Marcin_92 »

Zastosuj algorytm eliminacji Gaussa.
Demicean
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 16 sty 2013, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 4 razy

Układ równań jednorodnych

Post autor: Demicean »

ehh dalej mi nie wychodzi ;p pewnie coś z przekształceniami robię źle ;p Nie da sie tego bardziej "na piechotę" policzyć , bo generalnie ja omijam Gaussa szerokim łukiem bo zawsze mi to więcej czasu zajmuje niż liczenie takie normalne ;p
Marcin_92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 14 wrz 2012, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 8 razy

Układ równań jednorodnych

Post autor: Marcin_92 »

Wobec tego to jest najlepszy moment żeby nauczyć się tej metody.
ODPOWIEDZ