Wyznacz macierz odwzorowań w zadanych bazach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Wyznacz macierz odwzorowań w zadanych bazach

Post autor: timus221 »

Mamy dane przekształcenie: \(\displaystyle{ T(x _{1} ,x _{2} ,x _{3})=[2x _{1} -x _{2}+x _{3},-4x _{1} +2x _{2}-2x _{3}]}\) baza B w\(\displaystyle{ R ^{3}={(2,1,0),(1,0,1),(2,0,1)}}\) .Baza C w\(\displaystyle{ R^{2}={(3,1),(1,0)}}\) .Mamy podać macierz odwzorowania w zadanych bazach.

Co zrobiłem: Wyliczyłem \(\displaystyle{ T(2,1,0),T(1,0,1),T(2,0,1)}\) Znalazłem te wektory po przekształceniu i teraz nie jestem pewien za bardzo jak postąpić dalej.Myślałem ,żeby zapisać na przykład \(\displaystyle{ T(2,1,0)=x(3,1)+y(1,0)}\) ale nie wiem czy tak należy. Prosiłbym o pomoc i przynajmniej jeden przykład. Dziękuję
Frmen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 64 razy

Wyznacz macierz odwzorowań w zadanych bazach

Post autor: Frmen »

Tu musisz uważać na możliwa "kolizje oznaczeń".

n-tka liczb np (2,1,0) może być rozumiana bezpośrednio jako wektor, lub interpretowana jako współczynniki wektora w bazie. Jeśli baza jest "kanoniczna" to wychodzi na to samo ale jeśli nie to jest to co innego.

Znalazłeś obraz wektorów bazy w danym przekształceniu. następnym krokiem jest rozkład tych obrazów na składowe w bazie przeciwdziedziny..

Jeśli chcesz przekształcić wektor znając macierz przekształcenia w zadanych bazach, to musisz przekształcany wektor rozłożyć na składowe w bazie dziedziny, na podstawie macierzy otrzymasz wtedy współczynniki rozkładu obrazu wektora w bazie przeciwdziedziny.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Wyznacz macierz odwzorowań w zadanych bazach

Post autor: timus221 »

ok , a czy mógłbyś proszę zapisać tę macierz w ostatecznej postaci , bo mam pewien wynik , lecz nie wiem czy dobry , albo chociaż pierwszą kolumnę
Marcin_92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 14 wrz 2012, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 8 razy

Wyznacz macierz odwzorowań w zadanych bazach

Post autor: Marcin_92 »

Małe zamieszanie z rachunkami, teraz powinno być dobrze:
\(\displaystyle{ k _{1}=(-6,21), k _{2}=(-6,21), k _{3}=(-10,35)}\)
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Wyznacz macierz odwzorowań w zadanych bazach

Post autor: timus221 »

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ