Witam. Nie mogę sobie poradzić z takim zadaniem:
Zortonormalizuj bazę w przestrzeni \(\displaystyle{ R _{2}\left[ x\right]}\)
\(\displaystyle{ \left( 2,1-2x,1-x ^{2} \right)}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Zortonormalizuj bazę
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Zortonormalizuj bazę
Czyli tak?
\(\displaystyle{ w _{1}=2 \\ w _{2}=1-2x \\ w _{3}=1-x ^{2}}\)
Ale (jeśli to co napisałem jest dobrze), to jak obliczyć \(\displaystyle{ \left| w _{1} \right|,\left| w _{2} \right|,\left| w _{3} \right|}\)?
\(\displaystyle{ w _{1}=2 \\ w _{2}=1-2x \\ w _{3}=1-x ^{2}}\)
Ale (jeśli to co napisałem jest dobrze), to jak obliczyć \(\displaystyle{ \left| w _{1} \right|,\left| w _{2} \right|,\left| w _{3} \right|}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Zortonormalizuj bazę
Znalazłem coś takiego:
iloczyn skalarny: \(\displaystyle{ \left\langle f|g\right\rangle = \int_{0}^{1} f\left( x\right) g\left( x\right) \mbox{d}x}\)
norma: \(\displaystyle{ \left| f\right| = \sqrt{\left\langle f|f\right\rangle }}\)
Czy to dobrze? Jeśli tak to już wiem jak to zrobić
iloczyn skalarny: \(\displaystyle{ \left\langle f|g\right\rangle = \int_{0}^{1} f\left( x\right) g\left( x\right) \mbox{d}x}\)
norma: \(\displaystyle{ \left| f\right| = \sqrt{\left\langle f|f\right\rangle }}\)
Czy to dobrze? Jeśli tak to już wiem jak to zrobić
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Zortonormalizuj bazę
Jeśli taką miałeś postać iloczynu skalarnego,
\(\displaystyle{ \left\langle f|g\right\rangle = \int_{0}^{1} f\left( x\right) g\left( x\right) \mbox{d}x}\)
tzn na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\), to reszta jest tylko rachowaniem. Zwracam na przedział uwagę, gdyż czasem rozważa się inne przedziały. typu \(\displaystyle{ [-1,1]}\). Upewnij się, jakie masz granice całkowania.
\(\displaystyle{ \left\langle f|g\right\rangle = \int_{0}^{1} f\left( x\right) g\left( x\right) \mbox{d}x}\)
tzn na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\), to reszta jest tylko rachowaniem. Zwracam na przedział uwagę, gdyż czasem rozważa się inne przedziały. typu \(\displaystyle{ [-1,1]}\). Upewnij się, jakie masz granice całkowania.