Wyznacz elementy macierzy 2x2

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
vansgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 15 sty 2013, o 01:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wyznacz elementy macierzy 2x2

Post autor: vansgirl »

Dana jest macierz:

\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}0&n\\k&0\end{array}\right]}\), dla pewnych \(\displaystyle{ n,k \in N}\)

taka, że \(\displaystyle{ B=B^{2}}\). Jakie wartości mogą przyjmować elementy \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ k}\)? Wyznacz \(\displaystyle{ B^{-1}}\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, o 23:23 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Wyznacz elementy macierzy 2x2

Post autor: cosinus90 »

W czym tkwi problem ?
vansgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 15 sty 2013, o 01:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wyznacz elementy macierzy 2x2

Post autor: vansgirl »

Właśnie nie wiem od czego zacząć, bo nie wiem czy w macierzach \(\displaystyle{ B^{ 2}=B \cdot B}\) Robiąc tak wychodzą mi jakieś cuda na kiju.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Wyznacz elementy macierzy 2x2

Post autor: AiDi »

No a jak niby inaczej miałoby być zdefiniowanie potęgowanie...
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Wyznacz elementy macierzy 2x2

Post autor: cosinus90 »

Pokaż te cuda.
ODPOWIEDZ