Czy macierz jest diagonalizowalna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
DoubleB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 12:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Czy macierz jest diagonalizowalna

Post autor: DoubleB »

mam powiedzieć, dlaczego macierz \(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix} 1&1\\0&2\end{bmatrix}}\) jest diagonalizowalna.

jej wartościami własnymi będą \(\displaystyle{ d _{1}=1}\), \(\displaystyle{ d_{2}=2}\) i \(\displaystyle{ diag(d_{j})=\begin{bmatrix} 1&0\\0&2\end{bmatrix}}\)
A więc musi istnieć macierz \(\displaystyle{ S}\) taka, że:
\(\displaystyle{ SBS^{-1}=diag(d_{j})}\)
co można zapisać jako
\(\displaystyle{ SB=diag(d_{j})S}\)

nie wiem jak co dalej z tym zrobić. wyszło mi, że \(\displaystyle{ S=\begin{bmatrix} 0&a\\0&b\end{bmatrix}}\), ale to niezbyt mi pomaga...
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Czy macierz jest diagonalizowalna

Post autor: bartek118 »

Moment, bo kombinujesz za dużo trochę. Skoro ma dwie wartości własne, to jej postać Jordana jest diagonalna, zatem w szczególności - macierz jest diagonalizowalna.
ODPOWIEDZ