Ja mam taki problem z dwoma układami, gdyż nie wiem czy w ogóle można je rozwiązać. Zaznaczam, że muszę to zrobić metodą Gaussa.
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y-z=1\\x+y+z=2\end{cases}}\)
b) \(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y+z+w=0\\-y-z+2w=-1\\x+2y=1\end{cases}}\)
Układy równań - metoda Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 8 razy
Układy równań - metoda Gaussa
Twierdzenie Kroneckera-Capellego powie Ci czy "można je w ogóle rozwiązać".
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 15 sty 2013, o 01:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Układy równań - metoda Gaussa
Niestety nie miałam tego twierdzenia, mam to zrobić Gaussem i o ile 2 przykład zrozumiałam to ten 1. mi nie leży. Mógłby mi ktoś krok po kroku napisać jak to zrobić?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Układy równań - metoda Gaussa
W pierwszym zadaniu, układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru.
O twierdzeniu Kroneckera-Capelli'ego możesz poczytać tutaj.
https://www.matematyka.pl/page.php?p=kom ... -liniowych
O twierdzeniu Kroneckera-Capelli'ego możesz poczytać tutaj.
https://www.matematyka.pl/page.php?p=kom ... -liniowych