Należy rozwiązać układy równań, dowolną metodą. Oba przykłady należy chyba rozwiązać eliminacją gaussa. Ale mam problem z wyzerowaniem macierzy pod główną przekątna, czy mógłby mi ktoś rozpisać ten krok w obu przykładach? Ewentualnie rozwiązać któryś przykład?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + y + z =1\\4x +2y - az = 2\\x + y + z = a\end{cases}
\begin{cases} ax+y+z=1 \\ x+y+az=a\\x+ay+z=1\\ax-y+z=a \end{cases}}\)
Rozwiązać układ równań.
Rozwiązać układ równań.
gdy chcę macierz doprowadzić do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}x&x&x&x\\0&x&x&x\\0&0&x&x\\0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}x&x&x&x\\0&x&x&x\\0&0&x&x\\0&0&0&0\end{bmatrix}}\)