Znajdź macierz odwzorowania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Znajdź macierz odwzorowania

Post autor: timus221 »

Odwzorowanie \(\displaystyle{ T : \RR ^{2} \rightarrow \RR ^{2}}\) jest liniowe i przyjmuje wartosci: \(\displaystyle{ T ([1; 1]) = [0; 1]}\) oraz \(\displaystyle{ T ([2; 3]) = [1; 1]}\). Znaleźć macierz tego odwzorowania, jesli w obu przestrzeniach \(\displaystyle{ \RR^{2}}\) przyjmiemy bazy kanoniczne. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Znajdź macierz odwzorowania

Post autor: Vardamir »

Ponieważ odwzorowanie jest liniowe możemy zapisać.

\(\displaystyle{ \begin{cases} T\left( \left[ 1,0\right] \right) +T\left( \left[ 0,1\right] \right) =\left[ 0,1\right]\\
2T\left( \left[ 1,0\right] \right) +3T\left( \left[ 0,1\right] \right) =\left[ 1,1\right]\end{cases}}\)


Zamieniając na przyjemniejsze oznaczenia:

\(\displaystyle{ \begin{cases} e'_{1} +e'_{2} =\left[ 0,1\right]\\
2e'_{1} +3e'_{2} =\left[ 1,1\right]\end{cases}}\)


Gdzie \(\displaystyle{ e_{1}'}\) oraz \(\displaystyle{ e_{2}'}\) to odpowiednio wektory na, które przechodzą wersory. Czyli wyznaczają one przekształcenie.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Znajdź macierz odwzorowania

Post autor: timus221 »

czyli jak ostatecznie będzie wyglądała ta macierz odwzorowania?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Znajdź macierz odwzorowania

Post autor: Vardamir »

Rozwiąż układ równań, który podałem.

Macierz będzie postaci \(\displaystyle{ M=\left( e_{1}',e_{2}'\right)}\)
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Znajdź macierz odwzorowania

Post autor: timus221 »

Wyszło mi \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1& 1\\ 2& -1\end{bmatrix}}\)
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Znajdź macierz odwzorowania

Post autor: Vardamir »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ