Macierze - wyznaczniki, macierz odwrotna, równanie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Inka12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 sty 2013, o 21:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Macierze - wyznaczniki, macierz odwrotna, równanie liniowe

Post autor: Inka12 »

Cześć!
mam wielką pewnie prośbę... ale potrzebuję pomocy na kolokwium.. Macierze, to coś czego chyba nie pojmę.. mam kilka zadań do wykonania, a pomijając działania na macierzach typu odejmowanie,dodawanie i mnożenie tak już nic nie umiem..
Jeżeli ktoś coś z tego rozumie, proszę o pomoc czy to w wykonaniu zadań czy w pomocy wytłumaczenia mi co się z czym je ..
1. rozwiąż równanie macierzowe :

[ 2 3] * x = [ 1 3]

2 4 2 1

2. oblicz wyznacznik
[ 2 3 4 5]
4 6 2 4
0 0 1 4
0 0 0 3

3. dowolną metodą wyznacz macierz odwrotną

[ 2 1 4 ]
3 1 5
2 6 7

4. rozwiąż układ równań:

{ 2x + 3y + 5z=7
x - y +z =3
2x + y - 3z =4

dzieki z góry za jakąkolwiek pomoc!
ODPOWIEDZ