Wyznaczyć prostopadły rzut wektora \(\displaystyle{ \vec{a} =[-1,2,-3]}\) w kierunku wektora \(\displaystyle{ \vec{b} =[0,-1,1]}\) i obliczyć jego długość .
czego stąd użyć by to wyliczyć ?:)
Jakieś rady? wzory? podpowiedzi?:)
Rzut wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Rzut wektora
To będzie coś takiego:
\(\displaystyle{ \left(\frac{\vec{a}\cdot\vec{b}}{|\vec{b}|^2}\right)\cdot\vec{b}}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{\vec{a}\cdot\vec{b}}{|\vec{b}|^2}\right)\cdot\vec{b}}\)