Dana jest Prosta 3x
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
Dana jest Prosta 3x
Dana jest prosta 3x-5y+2=0.Przedstawić jej równanie w postaci kierunkowej, odcinkowej i parametrycznej.
Dokładniej to co muszę zrobić ?:)
Dokładniej to co muszę zrobić ?:)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dana jest Prosta 3x
Przedstawić prostą za pomocą równań:
\(\displaystyle{ y=ax +b\\ \ \\
\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1}\)
oraz przez odwzorowanie
\(\displaystyle{ t\mapsto (x(t),y(t))}\)
\(\displaystyle{ y=ax +b\\ \ \\
\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1}\)
oraz przez odwzorowanie
\(\displaystyle{ t\mapsto (x(t),y(t))}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
Dana jest Prosta 3x
tzn że mam zrobić tak?
\(\displaystyle{ \frac{x}{( \frac{-2}{3} )} + \frac{y}{( \frac{2}{5} )}}\)
ale co dalej?;p
\(\displaystyle{ \frac{x}{( \frac{-2}{3} )} + \frac{y}{( \frac{2}{5} )}}\)
ale co dalej?;p
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
Dana jest Prosta 3x
Grrr. To zapytam się inaczej. Czy mógłbyś rozwiązać to jedno zadanie za mnie gdyż mam kilka podobnych i w taki oto sposób wiedziałbym jak to zrobiłeś.
Jeśli nie będę rozumiał zapytam mogę na Ciebie liczyć ?
Jeśli nie będę rozumiał zapytam mogę na Ciebie liczyć ?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dana jest Prosta 3x
Zrobię tak: napiszę gotowe wyniki. Zastanów się, skąd się wzięły.
3x-5y+2=0
Postać kierunkowa:
\(\displaystyle{ y=\frac{3}{5}x+\frac{2}{5}}\)
Postać odcinkowa:
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}x-\frac{5}{2}y=-1}\)
Postać parametryczna:
\(\displaystyle{ t\mapsto \left(t,\frac{3}{5}t+\frac{2}{5}\right)}\)
3x-5y+2=0
Postać kierunkowa:
\(\displaystyle{ y=\frac{3}{5}x+\frac{2}{5}}\)
Postać odcinkowa:
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}x-\frac{5}{2}y=-1}\)
Postać parametryczna:
\(\displaystyle{ t\mapsto \left(t,\frac{3}{5}t+\frac{2}{5}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
Dana jest Prosta 3x
postać kierunkowa
skoro \(\displaystyle{ \frac{3}{5} x + \frac{2}{5}}\)
to a wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) czyli B wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)
5y= 3x+2=0 /5
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{5} x + \frac{2}{5}}\)
Tak?;p
skoro \(\displaystyle{ \frac{3}{5} x + \frac{2}{5}}\)
to a wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) czyli B wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)
5y= 3x+2=0 /5
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{5} x + \frac{2}{5}}\)
Tak?;p
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dana jest Prosta 3x
Pierwsza linijka to bzdura, natomiast druga jest jak najbardziej poprawna.golabek1991 pisze: 5y= 3x+2=0 /5
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{5} x + \frac{2}{5}}\)
Nie musisz mi pisać, czym są \(\displaystyle{ a, b}\) w równaniach z mojego pierwszego posta. Wystarczy, że dokonasz przekształcenia do konkretnego wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
Dana jest Prosta 3x
Jupi
a to ostatnie równanie zaraz spróbuję dojść do tego. Mógłbyś zerknąć na to jeszcze ?:)
https://www.matematyka.pl/322083.htm
nie. Nie wiem dlaczego w tym kierunkowym tak jest ;<
Co oznacza to \(\displaystyle{ t}\)
i dlaczego właśnie tak jak napisałeś? mógłbyś udzielić tutaj więcej rad?:)
a to ostatnie równanie zaraz spróbuję dojść do tego. Mógłbyś zerknąć na to jeszcze ?:)
https://www.matematyka.pl/322083.htm
nie. Nie wiem dlaczego w tym kierunkowym tak jest ;<
Co oznacza to \(\displaystyle{ t}\)
i dlaczego właśnie tak jak napisałeś? mógłbyś udzielić tutaj więcej rad?:)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dana jest Prosta 3x
Postać parametryczna to postać typu
\(\displaystyle{ \alpha:\mathbb{R}\ni t\mapsto (x(t),y(t))}\)
gdzie
\(\displaystyle{ 3x(t)-5y(t)+2=0}\)
Innymi słowy, dla liczby rzeczywistej przyporządkowuje punkt na płaszczyźnie, co jest istotnie różne od zwykłego równania, gdzie liczbie przyporządkowujesz też liczbę.
Ponieważ mam pewną dowolność na starcie, wybieram łatwe funkcje. I tak, biorę \(\displaystyle{ x(t)=t}\). Mogę tak, a mogę inaczej, ale chcę mieć prostą postać. Teraz z równania prostej łatwo znajduję postać \(\displaystyle{ y(t)}\).
\(\displaystyle{ \alpha:\mathbb{R}\ni t\mapsto (x(t),y(t))}\)
gdzie
\(\displaystyle{ 3x(t)-5y(t)+2=0}\)
Innymi słowy, dla liczby rzeczywistej przyporządkowuje punkt na płaszczyźnie, co jest istotnie różne od zwykłego równania, gdzie liczbie przyporządkowujesz też liczbę.
Ponieważ mam pewną dowolność na starcie, wybieram łatwe funkcje. I tak, biorę \(\displaystyle{ x(t)=t}\). Mogę tak, a mogę inaczej, ale chcę mieć prostą postać. Teraz z równania prostej łatwo znajduję postać \(\displaystyle{ y(t)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy