Wartości własne macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
akcja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 sty 2013, o 16:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Wartości własne macierzy

Post autor: akcja »

Czy mógłby ktoś pokazać mi jak policzyć wartości własne tej macierzy?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
4& -0.5& 1& 0\\
2& 2& 2& 2\\
0& 0& 3& 0\\
-4& 2& -3& 3
\end{bmatrix}}\)

niby to umiem, a męczę się chyba ze dwie godziny i nie wychodzi
odpowiedzi: 5,3,3,1


edit: już mam, nie trzeba
Ostatnio zmieniony 8 sty 2013, o 00:26 przez akcja, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

Wartości własne macierzy

Post autor: miodzio1988 »

pokaz jak liczysz
akcja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 sty 2013, o 16:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Wartości własne macierzy

Post autor: akcja »

\(\displaystyle{ (3-x)^{2} \cdot (2-x) \cdot (4-x)-4 \cdot (4-x) \cdot (3-x)}\)
przepraszamza taką formę, nie umiem jeszcze używać latexu
Ostatnio zmieniony 7 sty 2013, o 16:48 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ