Metodą eliminacji Gaussa rozwiązać układ równań liniowych
Metodą eliminacji Gaussa rozwiązać układ równań liniowych
Liczę i wychodzą mi liczby z kosmosu, nie rozumiem tego. Proszę o pomoc i rozwiązanie
\(\displaystyle{ 3x - 2y = 1 - 6}\)
\(\displaystyle{ x + 4y - 3z = 2 - 7}\)
\(\displaystyle{ 2x - 3y + z = 6}\)
\(\displaystyle{ 3x - 2y = 1 - 6}\)
\(\displaystyle{ x + 4y - 3z = 2 - 7}\)
\(\displaystyle{ 2x - 3y + z = 6}\)
Metodą eliminacji Gaussa rozwiązać układ równań liniowych
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3-2+0|-5\\1+4-3|-5\\2-3+1|6\end{array}\right]}\)
w1 dodaje do w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3-2+0|-5\\1+4-3|-5\\5-5+1|1\end{array}\right]}\)
(w2 razy -0,5) dodaje do w1
(w2 razy -1) dodaje do w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2,5-4-1,5|-7,5\\1+4-3|-5\\4-9-2|6\end{array}\right]}\)
w3 razy -0,1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2,5-4-1,5|-7,5\\1+4-3|-5\\-0,4+0,9+0,2|-0,6\end{array}\right]}\)
potem próbuje w3 razy (1,5) ale mi już nic nie wychodzi
w1 dodaje do w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3-2+0|-5\\1+4-3|-5\\5-5+1|1\end{array}\right]}\)
(w2 razy -0,5) dodaje do w1
(w2 razy -1) dodaje do w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2,5-4-1,5|-7,5\\1+4-3|-5\\4-9-2|6\end{array}\right]}\)
w3 razy -0,1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2,5-4-1,5|-7,5\\1+4-3|-5\\-0,4+0,9+0,2|-0,6\end{array}\right]}\)
potem próbuje w3 razy (1,5) ale mi już nic nie wychodzi
Metodą eliminacji Gaussa rozwiązać układ równań liniowych
Nie. W pierwszym kroku juz mozesz wyzerowac pierwszą kolumnę
Metodą eliminacji Gaussa rozwiązać układ równań liniowych
bzdura. Nie wiem jak liczysz, ale wg tego powinieneś mieć już jedno zero i tak samo drugie zero generujesz
Metodą eliminacji Gaussa rozwiązać układ równań liniowych
\(\displaystyle{ 1+4-3|-5}\)
razy\(\displaystyle{ -3}\)
\(\displaystyle{ -3-12-9|+15}\)
dodac do w1
\(\displaystyle{ 0-14-9|10}\)
razy\(\displaystyle{ -3}\)
\(\displaystyle{ -3-12-9|+15}\)
dodac do w1
\(\displaystyle{ 0-14-9|10}\)