Jak rozwiązać taki układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MagnumTX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 lis 2012, o 00:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Jak rozwiązać taki układ równań

Post autor: MagnumTX »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 3^{x}*5^{y}=15\\3^{y}*5^{x}=9 \end{cases}}\)
Chciałbym dowiedzieć jak się rozwiązuje taki układ równań.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Jak rozwiązać taki układ równań

Post autor: anna_ »

Próbowałeś te równania zlogarytmować stronami?
MagnumTX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 lis 2012, o 00:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Jak rozwiązać taki układ równań

Post autor: MagnumTX »

Próbowałem, ale nic nie wychodzi.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Jak rozwiązać taki układ równań

Post autor: anna_ »

Pokaż jak robisz, bo mi coś tam wychodzi.
MagnumTX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 lis 2012, o 00:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Jak rozwiązać taki układ równań

Post autor: MagnumTX »

Na początku tak robiłem:
\(\displaystyle{ (\frac{3}{5})^{x}*(\frac{5}{3})^{y}=(\frac{15}{9})\\
(\frac{5}{3})^{-x}*(\frac{5}{3})^{y}=(\frac{5}{3})\\
-x+y=1}\)

dalej nie wiem jak robić?
A przy logarytmowaniu:
podobnie wyszło tylko x+y=1.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Jak rozwiązać taki układ równań

Post autor: anna_ »

Jak do tego doszełeś?

Pisałam o zlogarytmowaniu stronami:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 3^{x} \cdot 5^{y}=15\\3^{y} \cdot 5^{x}=9 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}\log( 3^{x} \cdot 5^{y})=\log 15\\\log (3^{y} \cdot 5^{x})=\log9 \end{cases}}\)
Przekształć to i wynacz np z pierwszego równania \(\displaystyle{ y}\)
ODPOWIEDZ