Wyznacznik macierzy z liczbami zespolonymi.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rNest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Wyznacznik macierzy z liczbami zespolonymi.

Post autor: rNest »

Mam kłopot z poniższym wyznacznikiem stopnia 2.
Liczę 3 raz i mam za każdym razem inny wynik. Prosiłbym o weryfikację:

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}4+2i&2-3i\\3-i&4+2i\end{array}\right|=16+ 4i^{2}-(6+2i+9i+3i^{2})=10+7i^{2}+11i=3+11i}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wyznacznik macierzy z liczbami zespolonymi.

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \ldots=(4+2i)^2-(2-3i)(3-i)=16+16i+4i^2-(6-2i-9i+3i^2)=\ldots}\)
rNest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Wyznacznik macierzy z liczbami zespolonymi.

Post autor: rNest »

9+27i - sprawdziłem w odpowiedziach i wynik jest poprawny. Dzięki serdeczne.
ODPOWIEDZ