Rozwiąż układ równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + y - z + t = 1\\ y + 3z - 3t = 1\\x + y + z - t = 1\end{cases}}\)
Wynik przedstawić w postaci ROUN=ROUJ+RSUN.
No i kompletnie nie wiem o co chodzi z tym roun=rouj+rsun. Z układem sobie poradzę, ale nie wiem o co chodzi z tym przedstawianiem wyniku.
I drugie zadanie: "Dla jakich wartości \(\displaystyle{ p \in C}\) (zespolonych) układ równań ma niezerowe rozwiązania. Wyznaczyć niezerowe rozwiązania dla rzeczywistej wartości p." I tu moje pytanie do was. Kiedy układ ma niezerowe rozwiązania? Gdy wyznacznik główny jest równy zero? Czy kiedy?
Z góry dzięki za pomoc (:-- 8 sty 2013, o 13:58 --Dzięki gorąco za wszystkie odpowiedzi. Jesteście najlepsi, i wgl. Forum cudo :*
Dla potomnych...
Kod: Zaznacz cały
http://www.km.ath.bielsko.pl/files/metoda-kolumn-jednostkowych.pdf
Pod koniec 4 przykładu jest wyjaśnione