Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
edith1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 40 razy

Równanie macierzowe

Post autor: edith1423 »

W zbiorze macierzy rzeczywistych znaleźć wszystkie rozwiązania podanego równania:
\(\displaystyle{ X ^{2}=\begin{bmatrix} 0&0\\0&0\end{bmatrix}}\)
Będzie jeszcze jakieś rozwiązanie poza \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 0&0\\0&0\end{bmatrix}}\)?
Jak do niego dojść?
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Równanie macierzowe

Post autor: Adifek »

Niech \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}\begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 0&0\\0&0\end{bmatrix}}\)

Stąd mamy układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases}1. \ a^{2}+bc=0 \\ 2. \ ab+bd=0 \\ 3. \ ac+cd=0 \\ 4. \ bc+d^{2}=0 \end{cases}}\)

Odejmując pierwsze i czwarte równanie stronami dostaniemy:

\(\displaystyle{ a^{2}-d^{2}=0}\)

Stąd 1* \(\displaystyle{ a=d}\) lub 2* \(\displaystyle{ a=-d}\).

Rozważmy najpierw pierwszy przypadek. Z drugiego i trzeciego równania mamy wtedy, że

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2ab=0 \\ 2ac=0 \end{cases}}\)

Stąd 1** \(\displaystyle{ a=0}\) lub 2** \(\displaystyle{ b=c=0}\)

Weźmy najpierw 1**. Z pierwszego równania mamy wtedy \(\displaystyle{ bc=0}\) (więc \(\displaystyle{ b=0}\) lub \(\displaystyle{ c=0}\)), a stąd, z czwartego, że \(\displaystyle{ d=0}\). Jeśli \(\displaystyle{ b=0}\), to widać, że niezależnie jakie będzie \(\displaystyle{ c}\), układ będzie spełniony. Podobnie jeśli \(\displaystyle{ c=0}\) - wtedy \(\displaystyle{ b}\) może być dowolne.

Teraz 2**. Wtedy z pierwszego i czwartego równania mamy, że \(\displaystyle{ a=d=0}\).

Rozważmy teraz drugi przypadek, tzn. \(\displaystyle{ a=-d}\). Wtedy drugie i trzecie równanie są tożsamościowo spełnione. Z pierwszego możemy wyznaczyć \(\displaystyle{ a^{2}=-bc}\). Jeśli któraś z liczb w tym równaniu jest zerem, to dostajemy rozwiązanie z poprzedniego przypadku. Załóżmy więc, że żadna nie jest, więc obie strony są dodatnie. Wtedy \(\displaystyle{ c=- \frac{a^{2}}{b}}\).

Ostatecznie dostajemy rozwiązania:

\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 0&b\\0&0\end{bmatrix}, \quad b\in \mathbb{R}}\)

LUB

\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 0&0\\c&0\end{bmatrix}, \quad c\in \mathbb{R}}\)

LUB

\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 0&0\\0&0\end{bmatrix},}\) (szczególny przypadek poprzednich rozwiązań)

LUB

\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} a&b\\ -\frac{a^{2}}{b} &-a\end{bmatrix}, \quad a\neq 0, \ b \neq 0}\)


Uff, mam nadzieję, ze niczego nie pominąłem
ODPOWIEDZ