Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Rosee1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: Rosee1993 »

W przestrzeni \(\displaystyle{ {\mathbb {R}}^n}\)są dane trzy wektory u,v,w. Niech u'=v-w, v'=w-u, w=u+v.
1) Wykazać, że podprzestrzenie liniowe generowane przez wektory u,v,w i u',v',w' są identyczne.
2) Wykazać, że wektory u,v,w są liniowe niezależne wtedy i tylko wtedy, gdy u',v',w' są liniowo niezależne.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: smigol »

Jaki problem się pojawia? Drugie to tylko zastosowanie definicji liniowo niezależnego układu wektorów.
Rosee1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: Rosee1993 »

nie potrafie tego zapisac...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: smigol »

No to zajmijmy się najpierw podpunktem drugim. Definicję układu liniowo niezależnego znasz?
Załóż najpierw, że wektory \(\displaystyle{ u,v,w}\) są liniowo niezależne i pokaż niezależność wektorów \(\displaystyle{ u',v',w'}\).
Rosee1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: Rosee1993 »

znam ale pomimo wszystko nie wiem jak ja to mam zapisywac.. :/
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: smigol »

Skoro znasz, to zapisz założenia.
Rosee1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: Rosee1993 »

\(\displaystyle{ \vee \alpha , \beta , \gamma \in \mathbb{R} \\ \alpha u + \beta v + \gamma w = 0 \Rightarrow \alpha , \beta , \gamma = 0}\)
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: smigol »

Bez tej pierwszej linijki. Ok.
To są nasze założenia. Chcemy pokazać, że wektory \(\displaystyle{ u',v',w'}\) są liniowo niezależne. Czyli co chcemy pokazać?
Rosee1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: Rosee1993 »

Że ich kombinacja także jest o zerowych współczynnikach
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: smigol »

Nie! Chcemy pokazać, że jeśli ich kombinacja liniowa daje wektor zerowy, to współczynniki są zerami. Zapisz to w analogiczny sposób jak w poprzednim Twoim poście.
Rosee1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: Rosee1993 »

Czyli zamiast u,v,w podstawiam u',v',w'?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: smigol »

Brawo. Możesz ewentualnie zmienić nazwy współczynników na \(\displaystyle{ a,b,c}\), żeby się nie plątało.
Rosee1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: Rosee1993 »

I co dalej? bo dalej nie wiem...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: smigol »

No to napisz co chcemy pokazać. Zamiast \(\displaystyle{ u'}\) co możemy podstawić?
Rosee1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wykaż (przestrzeń wektorowa)

Post autor: Rosee1993 »

Te dane np u'=v-w, v'=w-u, w'=u+v...
ODPOWIEDZ