Problem z rozwiązaniem układu 5 równań z 7 niewiadomymi
Problem z rozwiązaniem układu 5 równań z 7 niewiadomymi
Witam wszystkich mam problem z rozwiązaniem układu 5 równań z 7 niewiadomymi nie bardzo wiem jak się zabrać do rozwiązywania takiego układu czy moglibyście mi pomóc nakierować jak rozwiązać taki układ. Poniżej układ z danymi.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}
3x_{2} - 5x_{6} + 2x_{7} = 0 \\
3x_{3} + 17x_{4} - 3x_{5} = 85 \\
4x_{2} - 3x_{3} - 11x_{4} + 15x_{6} - x_{7} = 20 \\
x_{1} - x_{2} + x_{5} - x_{6} = 0 \\
2x_{1} - x_{2} - x_{3} - 3x_{6} + 3x_{7} = 0
\end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}
3x_{2} - 5x_{6} + 2x_{7} = 0 \\
3x_{3} + 17x_{4} - 3x_{5} = 85 \\
4x_{2} - 3x_{3} - 11x_{4} + 15x_{6} - x_{7} = 20 \\
x_{1} - x_{2} + x_{5} - x_{6} = 0 \\
2x_{1} - x_{2} - x_{3} - 3x_{6} + 3x_{7} = 0
\end{array}\right.}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2013, o 17:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Problem z rozwiązaniem układu 5 równań z 7 niewiadomymi
Tak znam tą metodę ale niestety mam z nia problemy bo dochodzę do momentu:
początek:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}0&3&0&0&0&-5&2\\0&0&3&17&-3&0&0\\0&4&-3&-11&0&15&-1\\1&-1&0&0&1&-1&0\\2&-1&-1&0&0&-3&3\end{array}\right]}\)
teraz od w5-2w4 otrzymujemy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}0&3&0&0&0&-5&2\\0&0&3&17&-3&0&0\\0&4&-3&-11&0&15&-1\\1&-1&0&0&1&-1&0\\0&1&-1&0&-2&-1&3\end{array}\right]}\)
teraz skreslamy pierwsza kolumnę i czwarty wiersza i otrzymujemy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}3&0&0&0&-5&2\\0&3&17&-3&0&0\\4&-3&-11&0&15&-1\\1&-1&0&-2&-1&3\end{array}\right]}\)
i tutaj utknołem bo nie mogę zobaczyć co z czym dodać/odjąć aby sie wyzerowało.
początek:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}0&3&0&0&0&-5&2\\0&0&3&17&-3&0&0\\0&4&-3&-11&0&15&-1\\1&-1&0&0&1&-1&0\\2&-1&-1&0&0&-3&3\end{array}\right]}\)
teraz od w5-2w4 otrzymujemy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}0&3&0&0&0&-5&2\\0&0&3&17&-3&0&0\\0&4&-3&-11&0&15&-1\\1&-1&0&0&1&-1&0\\0&1&-1&0&-2&-1&3\end{array}\right]}\)
teraz skreslamy pierwsza kolumnę i czwarty wiersza i otrzymujemy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}3&0&0&0&-5&2\\0&3&17&-3&0&0\\4&-3&-11&0&15&-1\\1&-1&0&-2&-1&3\end{array}\right]}\)
i tutaj utknołem bo nie mogę zobaczyć co z czym dodać/odjąć aby sie wyzerowało.
Problem z rozwiązaniem układu 5 równań z 7 niewiadomymi
z jakiej paki?teraz skreslamy pierwsza kolumnę i czwarty wiersza i otrzymujemy
Problem z rozwiązaniem układu 5 równań z 7 niewiadomymi
yyy to jak to zrobić w takim razie bo nie mam pomysłu już żadnego.
Problem z rozwiązaniem układu 5 równań z 7 niewiadomymi
Przepatrzyłem metodę mój błąd pomyliłem z inna teraz przedstawiam poniżej myślę ze już właściwą metodę problem znajduje się w trzeciej macierzy ponieważ na niej stanąłem i nie wiem za bardzo co mam zrobić:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccccccc}
0 & 3 & 0 & 0 & 0 & -5 & 2 & 0 \\
0 & 0 & 3 & 17 & -3 & 0 & 0 & 85 \\
0 & 4 & -3 & -11 & 0 & 15 & -1 & 20 \\
1 & -1 & 0 & 0 & 1 & -1 & 0 & 0 \\
2 & -1 & -1 & 0 & 0 & -3 & 3 & 0 \\
\end{array}\right|}\)
w1<=>w4
w2<=>w5
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccccccc}
1 & -1 & 0 & 0 & 1 & -1 & 0 & 0 \\
2 & -1 & -1 & 0 & 0 & -3 & 3 & 0 \\
0 & 4 & -3 & -11 & 0 & 15 & -1 & 20 \\
0 & 3 & 0 & 0 & 0 & -5 & 2 & 0 \\
0 & 0 & 3 & 17 & -3 & 0 & 0 & 85
\end{array}\right|}\)
w2-2w1
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccccccc}
1 & -1 & 0 & 0 & 1 & -1 & 0 & 0 \\
0 & 1 & -1 & 0 & -2 & -1 & 3 & 0 \\
0 & 4 & -3 & -11 & 0 & 15 & -1 & 20 \\
0 & 3 & 0 & 0 & 0 & -5 & 2 & 0 \\
0 & 0 & 3 & 17 & -3 & 0 & 0 & 85
\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccccccc}
0 & 3 & 0 & 0 & 0 & -5 & 2 & 0 \\
0 & 0 & 3 & 17 & -3 & 0 & 0 & 85 \\
0 & 4 & -3 & -11 & 0 & 15 & -1 & 20 \\
1 & -1 & 0 & 0 & 1 & -1 & 0 & 0 \\
2 & -1 & -1 & 0 & 0 & -3 & 3 & 0 \\
\end{array}\right|}\)
w1<=>w4
w2<=>w5
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccccccc}
1 & -1 & 0 & 0 & 1 & -1 & 0 & 0 \\
2 & -1 & -1 & 0 & 0 & -3 & 3 & 0 \\
0 & 4 & -3 & -11 & 0 & 15 & -1 & 20 \\
0 & 3 & 0 & 0 & 0 & -5 & 2 & 0 \\
0 & 0 & 3 & 17 & -3 & 0 & 0 & 85
\end{array}\right|}\)
w2-2w1
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccccccc}
1 & -1 & 0 & 0 & 1 & -1 & 0 & 0 \\
0 & 1 & -1 & 0 & -2 & -1 & 3 & 0 \\
0 & 4 & -3 & -11 & 0 & 15 & -1 & 20 \\
0 & 3 & 0 & 0 & 0 & -5 & 2 & 0 \\
0 & 0 & 3 & 17 & -3 & 0 & 0 & 85
\end{array}\right|}\)