Dowód na właściwości macierzy odwrotnych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Dowód na właściwości macierzy odwrotnych

Post autor: timus221 »

Udowodnij ,że \(\displaystyle{ (A \cdot B) ^{-1}= A ^{-1} \cdot B^{-1}}\) . Proszę o pomoc ponieważ nie wiem jak to zapisać i ogólnie jak za to się zabrać. Próbowałem wyjść z tego ,że : \(\displaystyle{ A \cdot A^{-1}=I}\)
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Dowód na właściwości macierzy odwrotnych

Post autor: Adifek »

Mamy, że \(\displaystyle{ A^{-1} \cdot A=A^{-1}\cdot \left( A^{-1}\right)^{-1}=I}\)

Stąd

\(\displaystyle{ (A\cdot B)\cdot (A\cdot B)^{-1}=I \\ \\
A^{-1} \cdot (A\cdot B)\cdot (A\cdot B)^{-1} =A^{-1} \\ \\
B\cdot (A\cdot B)^{-1} =A^{-1} \\ \\
B^{-1}\cdot B\cdot (A\cdot B)^{-1} =B^{-1}\cdot A^{-1} \\ \\
(A\cdot B)^{-1} =B^{-1}\cdot A^{-1}}\)
ODPOWIEDZ