Parabola - współrzędne ogniska,wierzchołka

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
edith1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 40 razy

Parabola - współrzędne ogniska,wierzchołka

Post autor: edith1423 »

Proszę o sprawdzenie.
Wyznaczyć współrzędne ogniska, wierzchołka oraz podać równanie kierownicy paraboli o równaniu:
a) \(\displaystyle{ y ^{2}=12x}\)
b)\(\displaystyle{ y ^{2}=x ^{2}+6x}\)

a) ognisko \(\displaystyle{ F\left(3,0\right)}\)
kierownica \(\displaystyle{ k=-3}\)
Nie wiem, jak wyznaczyć wierzchołek, skoro mam postać \(\displaystyle{ y ^{2}}\). Spierwiastkować to czy co? Ale wtedy będę mieć pierwiastek z \(\displaystyle{ x}\), więc nie wiem już sama.

b) ognisko \(\displaystyle{ F\left (-2 \frac{3}{4}, -9\right)}\)
kierownica \(\displaystyle{ k=- \frac{37}{4}}\)
wierzchołek \(\displaystyle{ W\left(-3,-9\right)}\)
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Parabola - współrzędne ogniska,wierzchołka

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ a)\,x=\frac{1}{12}y^2}\) czyli wierzchołek \(\displaystyle{ (0,0)}\). A w \(\displaystyle{ b)}\) chyba ma być \(\displaystyle{ y}\), nie \(\displaystyle{ y^2}\)
ODPOWIEDZ