Witam. Mam takie pytanie:
Ile rozwiązań bazowych może posiadać układ równań?
Wszystkich rozwiązań bazowych może być co najwyżej \(\displaystyle{ \left( \frac{n}{r} \right)}\)
Jak to rozumieć tylko w tym zapisie nie powinno być dzielenia tylko nie wiem jak to zapisać powinno być n a pod nim r?
Rozwiązania bazowe
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rozwiązania bazowe
Jeżeli \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą układu o wymiarach \(\displaystyle{ n\times m}\) i jej rząd jest równy \(\displaystyle{ r}\) , to \(\displaystyle{ A}\) może mieć \(\displaystyle{ {n \choose r}}\) rozwiązań bazowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Rozwiązania bazowe
dokładnie a jak rozumieć te: \(\displaystyle{ {n \choose r}}\) Jak to wytłumaczyć słownie ile to jest?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rozwiązania bazowe
Jeśli na przykład układ składa się z trzech równań \(\displaystyle{ n = 3}\) i rząd macierzy układu jest równy rzędowi macierzy dołączonej \(\displaystyle{ r = 2}\) tzn. układ jest nieoznaczony.
Wtedy jego maksymalna liczba rozwiązań bazowych jest równa symbolowi Newtona: \(\displaystyle{ {3 \choose 2} = \frac{3\cdot 2}{1\cdot 2} = 3.}\)
Ogólnie symbol Newtona definiujemy: \(\displaystyle{ {n\choose r} = \frac{n\cdot (n-1)\cdot... \cdot(n- r +1)}{1\cdot 2...\cdot n}}\)
Wtedy jego maksymalna liczba rozwiązań bazowych jest równa symbolowi Newtona: \(\displaystyle{ {3 \choose 2} = \frac{3\cdot 2}{1\cdot 2} = 3.}\)
Ogólnie symbol Newtona definiujemy: \(\displaystyle{ {n\choose r} = \frac{n\cdot (n-1)\cdot... \cdot(n- r +1)}{1\cdot 2...\cdot n}}\)