Witam, jak sprawdzić czy W jest podprzestrzenią liniową V
\(\displaystyle{ W = \left\{ p \in R[x] _{2} : p(1) = p'(0) \right\}}\)
\(\displaystyle{ V = R[x]}\)
I jak mam rozumieć:\(\displaystyle{ p(1) = p'(0)}\) ?
\(\displaystyle{ R[x] _{2}}\) to wielomian co najwyżej stopnia 2
Czy zbiór jest podprzestrznią liniową
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Czy zbiór jest podprzestrznią liniową
Tak jak jest napisane. Do tej przestrzenie należy np:
\(\displaystyle{ w(x)=x^2-1\\
w(1)=0\\
w'(x)=2x\\
w'(0)=0}\)
\(\displaystyle{ w(x)=x^2-1\\
w(1)=0\\
w'(x)=2x\\
w'(0)=0}\)