Opisać podprzestrzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Opisać podprzestrzeń
Opisać podprzestrzeń \(\displaystyle{ V _{1} \subset V=\RR ^{3}}\) jakie\(\displaystyle{ V _{1}=Lin\{ v_{1},v_{2}\} , v_{1}=(1,0,0), v_{2}=(0,0,1)}\). Proszę o jakąkolwiek pomoc , ponieważ totalnie nie wiem o co chodzi w zadaniu i co rozumieć przez pojęcie "opisz".
Ostatnio zmieniony 25 gru 2012, o 15:27 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 gru 2012, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 1 raz
Opisać podprzestrzeń
Mogę się mylić, ale na chłopski rozum podprzestrzenią z przestrzeni trójwymiarowej, to płaszczyzna utworzona z kombinacji dwóch wektorów (1,0,0) i (0,0,1), przechodząca przez początek układu. Myślę że jest to płaszczyzna utworzona z osi x i z (zgodnie z zapisem (x,y,z)).
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Opisać podprzestrzeń
Na logikę to masz rację Czy pojęcie "lin" oznacza ,że wektory te generują całą przestrzeń ? Wtedy chyba rzeczywiście należy to zrobić w ten sposób
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 gru 2012, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 1 raz
Opisać podprzestrzeń
Logicznie abstrahując zapis od początku, jako "duże V jeden, należące do przestrzeni trójwymiarowej", kontynuując poprzez "duże V jeden jest zbiorem 'Lin{wektor1,wektor2}'", no to raczej ciężko by było na logikę przyjąć iż cały zbiór podprzestrzeni składa się z dwóch niewspółliniowych wektorów. Domyślnie uznałem że chodzi o nieskończoną ilość linii będących między owymi wektorami, ale teraz widzę że zgodnie z moją logiką to raczej jest to połowa płaszczyzny dotycząca pierwszej i trzeciej ćwiartki. No tak z tego wynika że znasz odpowiedź. A może jesteś nauczycielem matematyki, który kalibruje zdolności obecnej generacji uczni?
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Opisać podprzestrzeń
Dobrze mówiłeś na początku a potem trochę mieszasz.
każdy element szukanej podprzestrzeni można zapisać jako
\(\displaystyle{ v=a* v_{1}+b*v_{2}}\)
\(\displaystyle{ a,b \in \RR}\)
po prostych obliczeniach otrzymujemy
\(\displaystyle{ v=\left( a,0,b)}\)
\(\displaystyle{ a,b \in \RR}\)
jeśli zinterpretujemy to geometrycznie będzie to płaszczyzna podprzestrzeni
Płaszczyzna o równaniu
\(\displaystyle{ y=0}\)
każdy element szukanej podprzestrzeni można zapisać jako
\(\displaystyle{ v=a* v_{1}+b*v_{2}}\)
\(\displaystyle{ a,b \in \RR}\)
po prostych obliczeniach otrzymujemy
\(\displaystyle{ v=\left( a,0,b)}\)
\(\displaystyle{ a,b \in \RR}\)
jeśli zinterpretujemy to geometrycznie będzie to płaszczyzna podprzestrzeni
Płaszczyzna o równaniu
\(\displaystyle{ y=0}\)