tw. Cayleya Hamiltona
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
tw. Cayleya Hamiltona
Hej, mam problem z tym zadaniem
Jeżeli\(\displaystyle{ \mathbf{A}}\) jest macierzą kwadratową i \(\displaystyle{ \varphi(\lambda)}\)jest jej wielomianem charakterystycznym, to\(\displaystyle{ \varphi(\mathbf{A})}\) jest macierzą zerową, czyli\(\displaystyle{ \varphi(\mathbf{A})=\mathbf{0}.}\)
Zadanie
Na podstawie twierdzenia Cayleya-Hamiltona dla macierzy, wyznaczyć \(\displaystyle{ \mathbf{A}^{-1}}\)
jak to ugryść?
nie wiem w ogóle od czego zacząć,
czym jest \(\displaystyle{ \varphi}\)? i co mam zrobić, chodzi mi o wytłumaczenie, dlatego też nie podałem tutaj konkretnego przykładu
postępowałęm wg. tego schematu
... -Hamiltona
i obliczyłem to równanie z lamdą, ale nie mam pojęcia jak tego użyć
ps. Wesołych świąt
Jeżeli\(\displaystyle{ \mathbf{A}}\) jest macierzą kwadratową i \(\displaystyle{ \varphi(\lambda)}\)jest jej wielomianem charakterystycznym, to\(\displaystyle{ \varphi(\mathbf{A})}\) jest macierzą zerową, czyli\(\displaystyle{ \varphi(\mathbf{A})=\mathbf{0}.}\)
Zadanie
Na podstawie twierdzenia Cayleya-Hamiltona dla macierzy, wyznaczyć \(\displaystyle{ \mathbf{A}^{-1}}\)
jak to ugryść?
nie wiem w ogóle od czego zacząć,
czym jest \(\displaystyle{ \varphi}\)? i co mam zrobić, chodzi mi o wytłumaczenie, dlatego też nie podałem tutaj konkretnego przykładu
postępowałęm wg. tego schematu
... -Hamiltona
i obliczyłem to równanie z lamdą, ale nie mam pojęcia jak tego użyć
ps. Wesołych świąt
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
tw. Cayleya Hamiltona
Załóżmy, że wielomian charakterystyczny jest postaci
\(\displaystyle{ \varphi(x)=a_n x^n + \ldots + a_1 x + a_0}\)
przy czym \(\displaystyle{ a_0\neq 0}\). Wówczas
\(\displaystyle{ a_n A^n + \ldots + a_1 A + a_0I = 0}\)
skąd
\(\displaystyle{ I =- \tfrac{1}{a_0}(a_n A^{n-1} + \ldots +a_1 I)A}\).
Ostatecznie,
\(\displaystyle{ A^{-1} =- \tfrac{1}{a_0}(a_n A^{n-1} + \ldots +a_1 I)}\).
\(\displaystyle{ \varphi(x)=a_n x^n + \ldots + a_1 x + a_0}\)
przy czym \(\displaystyle{ a_0\neq 0}\). Wówczas
\(\displaystyle{ a_n A^n + \ldots + a_1 A + a_0I = 0}\)
skąd
\(\displaystyle{ I =- \tfrac{1}{a_0}(a_n A^{n-1} + \ldots +a_1 I)A}\).
Ostatecznie,
\(\displaystyle{ A^{-1} =- \tfrac{1}{a_0}(a_n A^{n-1} + \ldots +a_1 I)}\).
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
tw. Cayleya Hamiltona
Ale trzeba najpierw uzasadnić, że \(\displaystyle{ A^{-1}}\) istnieje, co jest akurat równoważne faktowi, że \(\displaystyle{ a_0}\) jest odwracalny. Nie mniej jednak bez tego komentarza jest to błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
tw. Cayleya Hamiltona
macierz\(\displaystyle{ A^{-1}}\) istnieje, gdy\(\displaystyle{ A_0}\)w podanej formie jest \(\displaystyle{ \neq 0}\) lub gdy \(\displaystyle{ det A \neq 0}\)
mam rację?
mam rację?